
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi olarak amacımız öğrencilerimizin sosyal, duygusal ve bilişsel alanlarda gelişimlerine destek vermek; kendilerini tanıma, kabul etme ve kendilerini geliştirme aşamasında gerekli olan yaşam donanımlarını ve becerilerini kazanmaları için psikolojik destek hizmetleri vermek ve rehberlik etmektir.
Ergenlik dönemi bireyin kendini keşfettiği, değerler oluşturduğu ve kimlik kazanmaya çalıştığı dönemdir. Bu yüzden oldukça karmaşık geçen bu dönemin sağlıklı atlatılabilmesi eğitimde psikolojik hizmetleri zorunlu hale getirir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin Kapsamı
1. Psikolojik Danışma Hizmeti
Psikolojik danışma bireyin problem çözme ve karar verme ihtiyaçlarını karşılayarak gelişimini ve uyumunu sürdürmesine yardımcı olabilmek için birebir kurulan psikolojik yardım ilişkisidir. Psikolojik danışma hizmeti, rehberlik hizmetlerinin merkezini oluşturur.
2. Oryantasyon Hizmeti
Oryantasyon hizmeti; eğitim yılı başında, yeni başlayan öğrencilere yeni girdikleri okul ortamına en kısa sürede alışmaları için yapılan hizmettir. Bu kapsamda okul, okul kuralları, okul işleyişi, okulda ve çevresinde ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilecekleri, disiplin kuralları, sınıf geçme ve devam etme yönetmelikleri, yemekhane, kütüphane, ulaşım gibi konular hakkında bilgi verme çalışmaları yapılır.
3. Bireyi Tanıma Hizmetleri
Öğrencinin gelişimini sağlaması ve uyumuna yardımcı olabilmek için öncelikle onu tanımak gereklidir. Bireyin yetenekleri, güçlü ve sınırlı yönleri, akademik başarısı, aile durumu, hedefleri, ilgileri bireyi tanıma hizmetleri kapsamında öğrencilerin gelişimini izlemek ve yardımcı olmak için kullanılan bilgilerdir.
4. Yöneltme ve Yerleştirme Hizmetleri
Yöneltme ve yerleştirme hizmetlerinin genel olarak amacı öğrencinin gelişimi ve uyumu bakımından bir üst basamağa yöneltilmesini ve yerleştirilmesini sağlamaktır. Öğrencinin kendine uygun bir mesleğe, işe, eğitim kurumuna veya okul içi ya da dışı bir aktiviteye yöneltilmesi gibi uygulamalar bu hizmet kapsamında sağlanmaktadır.
5. İzleme ve Değerlendirme Hizmeti
Psikolojik danışma ve rehberlik kapsamında yapılan tüm çalışmaların izlenip değerlendirilmesi yapılır. İzleme ve değerlendirme, gerçekleştirilen hizmetlerin etkililiğini anlamak ve gerekli düzenlemelerin yapılıp yapılmaması konusunda bilgi sağlaması açısından önemlidir.
6. Müşavirlik (Konsültasyon) Hizmeti
Okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni uzmanlık alanında sahip olduğu bilgi ve becerileri ortak bir rehberlik anlayışının gelişebilmesi için öğretmen, veli ve yönetici ile paylaşır. Böylece öğrencinin eğitimi ve yetiştirilmesinde iş birliği içinde olunulur.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik İlkeleri
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi olarak hizmetlerimizi belirli ilkeler ışığında yürütmekteyiz. Bu sayede uygulamalarda benimsenecek yaklaşım ortaya çıkmakta ve hizmetlerin amacına ulaşmasında zemin oluşturmaktadır. Bu ilkeler şu şekildedir:
- Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri anlık yardım yardım etme hizmetleri değildir. Bu nedenle “süreklilik” esastır.
- Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri ancak öğrenci kendi isteğiyle bu hizmetlerden yararlanmak istediğinde etkili olur. Bu nedenle “gönüllülük” esastır.
- Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerinde öğrenciye ait bilgiler onun izni olmaksızın başkaları ile paylaşılmaz. Bundan dolayı “gizlilik” esastır.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinde bireysel farklılıklara “saygı” esastır.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberliğin temelinde demokratik ve insancıl bir anlayış vardır.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberliğin anlayışı her türlü uygulamada öğrenciyi merkeze alan bir sistem öngörür.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri veli, okul idaresi ve öğretmenlerle ortak bir anlayış ve iş birliği içinde yürütülür.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri okulun amaç ve ihtiyaçlarına göre düzenlenir.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri öğrencinin bütün yönleriyle gelişmesi ve kendini gerçekleştirmesine yardım etmelidir.
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğrencilere problem çözmede kendi kendilerine yeter bir hale gelmesini sağlamaktır.
Ortaöğretim Dönemindeki Gençlerin Gelişim Görevleri
- Sevme, sevilme ve sevgisini başkaları ile paylaşmasını öğrenme
- Gruplara dahil olma, bu gruplardaki rolleri ve kendi rolünü öğrenme
- Kendi cinsinin psikososyal, biyolojik rolünü öğrenerek buna uygun davranışlar geliştirme
- Topluma karşı ödevlerini kavrayacak bir ahlak anlayışı, değerler sistemi ve vicdan duygusu geliştirir.
- Fiziksel çevresini keşfedip kontrol etmesini öğrenme
- Duygusal ilişkiler kurma, eş seçme, aile kurma gibi sosyal rollere hazırlık
- Fizyolojik değişmelerin farkına varma, kabul etme ve ayak uydurabilme ve kontrolünü sağlayabilme.
- Soyut düşünebilme becerisi gelişir ve bunu etkili biçimde kullanmayı öğrenir.
- Meslek seçimi ve çalışma hayatına hazırlık yapmaya başlar.
Detaylı bilgi için info@ademceylantk.com.tr